ERGENLER COVİD-19 ESNASINDA RUH SAĞLIKLARINI NASIL KORUYABİLİRLER?

Uzm. Dr. Nihan Coşkun > Blog  > ERGENLER COVİD-19 ESNASINDA RUH SAĞLIKLARINI NASIL KORUYABİLİRLER?

ERGENLER COVİD-19 ESNASINDA RUH SAĞLIKLARINI NASIL KORUYABİLİRLER?

Yeni (geçiçi) bir normla karşı karşıya olan ergenler için 6 strateji 

(UNICEF’in yazısı)

Bir ergen olmak ne olursa olsun zordur, ve koronavirüs hastalığı (COVID-19) bunu daha da zorlaştırıyor. Kapanan okullar ve iptal olan etkinliklerle birlikte pek çok ergen genç yaşamlarının en önemli bazı anlarının yanı sıra arkadaşlarıyla sohbet etmek ve derse girmek gibi günlük anları da kaçırıyor.

Salgına bağlı olarak yaşam değişikliklikleri ile yüzyüze kalan ve kaygılı, izole edilmiş ve hayal kırıklığına uğramış hisseden ergenler, şunu bilin ki: yalnız değilsiniz. Uzman ergen psikoloğu, en çok satan yazar ve Newyork Times’ta aylık köşe yazarı Dr. Lisa Damour ile kendinize bakmak ve ruh sağlığınıza dikkat etmek için neler yapabileceğiniz hakkında konuştuk. 

 

Kaygınının tamamen normal olduğunu fark et. 

 Eğer okulların kapanması ve panik yaratan başlıklar seni kaygılandırıyorsa, bunu yaşayan tek kişi sen değilsin. Aslında, bu tam olarak hissetmen gereken şey. ‘’Psikologlar uzun zaman önce anksiyetenin bizi tehlikelere karşı uyaran ve kendimizi korumak için gerekli önlemleri almamızı sağlayan normal ve sağlıklı bir işlev olduğunu farkettiler.’’ diyor Dr.Damour’’. ‘’Anksiyeten sana şimdi alman gereken kararları almana yardımcı olacak. Örneğin diğer insanlarla ya da büyük gruplarda vakit geçirmemek, ellerini yıkamak ve yüzüne dokunmamak gibi.’’ Bu duygular sadece kendini değil diğer insanları da güvende tutmana yardımcı olacak. 

Dr. Damour ‘’COVID-19 ile ilgili kaygı tamamen anlaşılır olsa da, bilgi almak için ya da daha az güvenilir kaynaklardan edindiğin bilgileri kontrol etmek için güvenilir kaynakları (UNICEF ya da DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ gibi) kullandığından emin ol.’’ önerisinde bulundu. 

Eğer belirtilere sahip olduğunu düşünüyorsan, bununla ilgili ebeveynlerinle konuşman önemlidir. Dr. Damour ‘’Özellikle çocuklarda ve gençlerde COVID-19 enfeksiyonuna bağlı hastalığın hafif şiddetli olduğunu aklınızda tutun.’’ dedi. Aynı zamanda COVID-19’un pek çok belirtisinin tedavi edilebildiğini akılda tutmak da önemlidir. Dr. Damour eğer iyi hissetmiyorsanız, ya da virusle ilgili endişeli hissediyorsanız size yardım edebilmeleri için bunu ebeveynlerinize ya da güvendiğiniz bir erişkine bildirin önerisinde bulundu. 

Ve şunu aklınızda tutun: ‘’Kendimizi ve diğerlerini güvende tutmanın ve içinde bulunduğumuz şartları daha iyi kontrol altında tutmanın pek çok etkin yolu var: sık sık ellerimizi yıkamak, yüzümüze dokunmamak ve sosyal mesafeyi korumak gibi. 

 

Dikkatini dağıtacak şeyler bul. 

‘’Psikologlar, sürekli olarak zor durumlar altında kaldığımızda sorunu hakkında yapabileceğim bir şeyler olan kısım ve hakkında hiçbir şey yapamayacağım kısım olarak iki kategoriye ayırmanın faydalı olduğunu biliyorlar.’’ dedi Dr. Damour. 

Şu anda ikinci kategoriye giren pek çok şey var ve bu doğal, ancak bunun üstesinden gelmemize yardımcı olabilecek bir şey dikkatimizi dağıtabilecek bir şeyler yaratmamız. Dr. Damour rahatlamak ve günden güne dengeyi bulmamızın yolları olarak için ödev yapmak, en sevdiğin filmi izlemek ya da yatağa bir roman ile girmeyi öneriyor. 

 

Arkadaşlarınla bağlantı kurmanın yollarını bul. 

Sosyal mesafeyi korurken aynı zamanda arkadaşlarınla vakit geçirmek istiyorsan, sosyal medya temasa geçmek için harika bir yol. Yaratıcı ol: #safehands gibi bir Tik-Tok yarışmasına katıl. ‘’Ergenlerin yaratıcılıklarını asla hafife almam.’ diyor Dr. Damour. ‘’Öyle hissediyorum ki ergenler sanal ortamda birbirleriyle temasa geçmenin daha önce yaptıklarından farklı yollarını bulacaklar.’’

‘’Ancak ekranlar ve sosyal medyaya sınırsız giriş iyi bir fikir olmayacaktır. Bu sağlıklı değil, zekice değil, bu anksiyetenizi katlayabilir.’’ diyen Dr. Damour ebeveynlerinle birlikte bir ekran zamanı çizelgesi hazırlamanı öneriyor.’’

 

Kendine odaklan. 

Yeni bir şeyi nasıl yapacağını öğrenmek istiyor muydun?, yeni bir kitaba başlamayı ya da yeni bir müzik aleti çalmayı denemeyi istiyor muydun? İşte bunu yapmanın tam zamanı. Kendine odaklanmak ve yeni edindiğin boş zamanı kullanma yolları bulmak ruhsal sağlığını korumanın üretken bir yoludur. ‘’Okumak istediğim tüm kitapların ve yapmak istediğin tüm şeylerin bir listesini yapıyorum,’’ dedi Dr. Damour. 

‘’Söz konusu acı veren bir duygu olduğunda, içinden çıkmanın tek yolu yaşayarak içinden geçmektir.’’

 

Duygularını hisset. 

Arkadaşlarla olan etkinlikleri, hobileri ya da spor müsabakalarını kaçırmak aşırı derecede üzücü. ‘’Bunlar uzun ölçekli kayıplar. Bunlar ergenler için kesinlikle çok üzücü.’’ diyor Dr. Damour. Bu hayal kırıklığı ile baş etmenin en iyi yolu nedir ? Bu duyguyu hissetmene izin ver. ‘’Söz konusu acı veren bir duygu olduğunda, içinden çıkmanın tek yolu yaşayarak içinden geçmektir. Devam et ve üzül, ve eğer mutsuz olmana izin verirsen, daha hızlı bir şekilde daha iyi hissetmeye başlarsın.’’

 

Kendine ve diğerlerine nazik ol.  

Bazı ergenler okullarında coronavirüsle ilgili zorbalık ve istismara maruz kalıyor. ‘’Zorbalığa seyirci olanları harekete geçirmek her tür zorbalıkla mücadele etmenin en iyi yoludur.’’ diyor Dr. Damour. ‘’Hedef alınan çocuklar ve ergenlerin kendilerine zorbalık yapanlarla yüzleşmeleri beklenmemeli, bunun yerine onları yardım ve destek alabilecekleri arkadaşları ya da erişkinlerle temasa geçmeleri için yüreklendirmeliyiz.’’

Bir arkadaşınızın zorbalığa uğradığına şahit olduysanız, onlara ulaşın ve destek sunmaya çalışın. Hiçbir şey yapmamak kişiyi herkesin ona karşı olduğunu ya da hiç kimsenin umrunda olmadığını düşünmeye devam etmesine neden olur. Söyleyeceklerin birçok şeyi değiştirebilir. 

Ve şunu unutma: şimdi hiç olmadığı kadar paylaştıklarımız ya da söylediklerimizin birini incitip incitmediği hakkında hassas olmalıyız. 

Röportaj  yapan ve makaleyi yazan, Dijital İçerik yazarı Mandy Rich, UNICEF

 

ÇEVİRİ: 

UZM. DR. NİHAN COŞKUN 

KAYNAK: 

https://www.unicef.org/coronavirus/how-teenagers-can-protect-their-mental-health-during-coronavirus-covid-19