Benimle Nasıl Çalışabilirsiniz

Uzm. Dr. Nihan Coşkun > Benimle Nasıl Çalışabilirsiniz

İlk görüşmemizde öncelikle görüşmenin gizlilik ve güvenlik kurallarından bahsettikten sonra size kendiniz ve yaşadığınız sorun hakkında sorular soruyor olacağım. Yaşadığınız her tür fiziksel ve zihinsel belirti ile ilgili detaylı bir görüşme yapıyor olacağız. Yaşayabileceğinizi tahmin ettiğim başka şikayetler varsa tarama amaçlı onları da soracağım.

 

Eğer ihtiyaç duyarsam yaşadığınız durumu daha iyi anlamak için bir takım ölçekler, psikolojik testler ya da laboratuar testleri almanızı da isteyebilirim. Bunların tamamı tanısal değerlendirme için veri kaynağı oluşturacaktır. Güncel tanı değerlendirme sistemleri ile anlaşılabilir bir zorluk yaşadığınız kanaatine ulaştığımda bu bilgiyi,

 

Tanıyı, tanının özelliklerini size anlatıyor olacağım. Bu noktadan sonra sorularınızı yanıtlamaya başlarım. Hem hastalık nedeni, belirtileri, hastalık süresi, tedavisinin olup olmadığı, nasıl tedavi seçenekleri olduğu ile ilgili sorularınızı yanıtlarım. Tedavi seçeneklerinin hastalığı ve belirtileri nasıl iyileştirebileceğine dair sorularınızla ilgilenirim.

 

Tedavi seçenekleri yalnızca ilaç tedavisi, yalnızca psikoterapi ya da her ikisinin birlikte kullanımı şeklinde olabilmektedir. Bu seçeneklerin avantaj ve dezavantajlarını birlikte konuştuktan sonra birlikte bir tedavi planı belirleriz. Ardından da birlikte bu tedavi planını nasıl uygulamaya koyacağımızla ilgili detayları tartışıyor oluruz.

 

  • İlaç tedavisi ise hangi ilaç, ne sıklıkta, ne süreyle, aç/tok, ne kadar süre kullanılacak, yan etkileri nelerdir? Ne zaman faydasını görürüm?
  • Eğer bu tedavi yöntemi psikoterapi ise, hangi tür psikoterapi? Bu psikoterapinin temel mantığı nedir? Bu psikoterapinin işe yarayabilmesi için sizden neler beklenmektedir? Ne sıklıkta terapi uygulanmalıdır? Psikoterapi kaç dakikadır? Psikoterapide hangi konular konuşulur? Ne anlatmalıyım? Psikoterapi ne kadar sürmelidir?

 

Değerlendirme ve tedavi planı oluşturma sıklıkla 1-3 seans sürebilir. Bazı durumlarda daha uzun zaman da alabilir. Bu nedenle ilk görüşmeler sorunu anlama, tanı koyma ve tedavi planı oluşturma aşamalarını içerir. Yukarıda bahsettiğim aşamalar tamamlandığında ise tedavi planımızın öngördüğü sıklıkta (sıklıkla haftada bir) randevularımızı planlar ve görüşmeye devam ederiz.